Τρίτη 10 Απριλίου 2012

ΠΡΟΣΑΡΜΟΣΜΕΝΗ ΚΟΛΥΜΒΗΣΗ



     Στην προσαρμοσμένη κολύμβηση, ο προπονητής επιδιώκει αξιοποιώντας την άνωση, τη ρευστότητα και την υδροστατική πίεση του νερού, να εφαρμόσει κάποιες τεχνικές κίνησης που διαμορφώνουν ένα θεραπευτικό περιβάλλον για το παιδί, πολύ διαφορετικό και πολύ πιο άνετο από αυτό της ξηράς. Η κολύμβηση δίνει στα άτομα με αναπηρία  να εκτελέσουν μεγαλύτερο αριθμό κινήσεων απ’ότι θα μπορούσαν με οποιοδήποτε άλλο άθλημα και να βελτιώσουν το γενικότερο επίπεδο δραστηριότητάς τους, ιδίως στις περιπτώσεις κατά τις οποίες η κινητική δραστηριότητα και οι ικανότητες είναι πολύ περιορισμένες. Η κολύμβηση αναγνωρίζεται ως το καλύτερο άθλημα για τη διατήρηση ή βελτίωση της οργανικής και κινητικής κατάστασης ατόμων με αναπηρίες. Στόχος είναι το παιδί με τον καιρό, να καταφέρει να ελέγχει το σώμα του μέσα στο νερό, είτε σε κατάσταση κίνησης είτε σε ηρεμίας ώστε τελικά να εκτελεί κάποιο ή όλα τα στυλ κολύμβησης.
     Οι δραστηριότητες στο νερό μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την αύξηση της καρδιαγγειακής αντοχής και της μυϊκής δύναμης, τη βελτίωση της ισορροπίας και της ευλυγισίας. Η κολύμβηση, η οποία μπορεί να οριστεί ως η ανεξάρτητη κίνηση μέσα στο νερό, κατέχει υψηλή θέση μεταξύ των δραστηριοτήτων της φυσικής αγωγής που μπορούν να διδαχθούν επιτυχώς σε άτομα με αναπηρίες. Ο λόγος είναι ότι το νερό προσφέρει πολλά πλεονεκτήματα για την εκγύμναση των ατόμων αυτών. Τα πλεονεκτήματα αυτά οφείλονται σε μεγάλο ποσοστό στην άνωση του νερού που παρέχει υποστήριξη στο σώμα.
·        Λιγότερο βάρος επιβαρύνει τις αρθρώσεις.
·        Λιγότερη δύναμη απαιτείται για κίνηση.
·        Η όρθια στάση μπορεί να επιτευχθεί πιο εύκολα.
     Επιπλέον, επειδή η κίνηση στο νερό προάγει την αίσθηση ηρεμίας και ευχαρίστησης, βοηθώντας τα παιδιά να «ξεμπλοκάρουν» το σώμα τους, χαλαρώνοντάς τα μυϊκά αλλά και ψυχολογικά, το άθλημα αυτό είναι κατάλληλο για όλες τις περιπτώσεις ατόμων με ειδικές ικανότητες αλλά και για όλες τις ηλικίες.
     Στις μικρές ηλικίες ο συνδυασμός παιχνιδιών μέσα στο νερό με προασκήσεις για την εκμάθηση των αρχικών επιπέδων κολύμβησης, μπορεί να γίνει ο πιο όμορφος και διασκεδαστικός τρόπος εκγύμνασης των παιδιών.
     Κλείνοντας θα πρέπει να σταθούμε ιδιαίτερα και να επισημάνουμε τα σπουδαία ψυχολογικά οφέλη που προσφέρει η άσκηση στο νερό, αναφέροντας ως σημαντικότερα την ενίσχυση της αυτοεκτίμησης και της αυτοπεποίθησης, την ψυχοκινητική ανάπτυξη, την ανάπτυξη της ομαδικότητας και της κοινωνικότητας.

                                                                                                 Ρεβένα Φανή
                                                                                                    Γυμνάστρια




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου