Παρασκευή 25 Ιανουαρίου 2013

Κοπή πρωτοχρονιάτικης πίτας


   Στο παρεκκλήσι του αγίου Βικεντίου, μετά τον εκκλησιασμό, έγινε η κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας του Σχολείου μας παρουσία γονέων και ενοριτών. Οι ευλογίες και οι ευχές του πατέρα Ιωάννη λειτουργούν ως «βάλσαμο» στις ψυχές μικρών και μεγάλων.
Ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων  φρόντισε για  τα κεράσματα,  την πίτα  και τα δώρα.  
 
    Το έθιμο της βασιλόπιτας ξεκινά πριν από περίπου 1.500 χρόνια σε μια  πόλη της Καππαδοκίας,  την  Καισαρεία, την οποία ήλθε να τη καταλάβει ο Έπαρχος της Καππαδοκίας με πρόθεση να τη λεηλατήσει. Επίσκοπος της  Καισαρείας ήταν ο  Μέγας Βασίλειος. Οι κάτοικοι λοιπόν ζήτησαν...
προστασία και βοήθεια από τον Επίσκοπό τους. Εκείνος  προσπάθησε να κατευνάσει τον Έπαρχο προσφέροντάς του ένα σεντούκι με χρυσαφικά. Έτσι οι κάτοικοι συγκέντρωσαν κοσμήματα και άλλα πολύτιμα χρυσά αντικείμενα προκειμένου να τα παραδώσουν  ως "λύτρα" στον επερχόμενο κατακτητή. Όμως την ώρα εκείνη, ως εκ θαύματος, εμφανίστηκε μια λάμψη και μέσα από αυτή ο Άγιος Μερκούριος με πλήθος Αγγέλων όρμησε ως  λαμπρός καβαλάρης  με  τον στρατό του και έδιωξαν τον  Έπαρχο και τους άντρες του.  Οι κάτοικοι της Καισαρείας άρχισαν να πανηγυρίζουν.
   Υπήρχε όμως ένα δίλημμα για τον Μέγα Βασίλειο. Πώς να ξαναμοιράσει τους θησαυρούς χωρίς να αδικήσει κανέναν;  Αφού προσευχήθηκε, ζήτησε από  τους διακόνους του  να ζυμώσουν μικρές πίτες, όπου στην καθεμία θα έβαζαν από ένα νόμισμα ή χρυσό κόσμημα. Μοίρασε τις πίτες στους κατοίκους την επομένη του εκκλησιασμού, σαν ευλογία. Και ως εκ θαύματος, κάθε οικογένεια βρήκε τα πολύτιμα αντικείμενά της μέσα στις πίτες που πήρε. Έτσι, συνεχίσθηκε η παράδοση αυτή μέχρι και σήμερα με το έθιμο της βασιλόπιτας, κατά τη μνήμη της ημέρας του θανάτου του Αγίου και Μεγάλου Βασιλείου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου